BEKIJK JOUW FAVORIETE OPEL IN DE VIRTUELE SHOWROOM

Opel-Corsa-e-508368_1.jpg

DEZE GROENE AUTO’S KOMEN IN AANMERKING VOOR JOUW MOBILITEITSBUDGET

Met het mobiliteitsbudget kun je jouw bedrijfswagen inruilen voor een milieuvriendelijker exemplaar. Ecologische wagens met een lage CO2-uitstoot zijn hierin een interessante keuze. Maar hoe werkt het mobiliteitsbudget in de praktijk?

Werkgevers kunnen sinds 1 maart 2019 een mobiliteitsbudget aanbieden aan personeelsleden die recht hebben op een bedrijfswagen. Hiermee kan een werknemer zijn of haar bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget dat overeenstemt met de totale jaarlijkse brutokosten van de bedrijfswagen voor de werkgever.

Het mobiliteitsbudget houdt rekening met alle uitgaven: de total cost of ownership (TCO). Die omvat uiteraard het leasebedrag of – wanneer de werkgever eigenaar is van de auto – een jaarlijkse afschrijving van 20 procent van de aankoopprijs. Ook alle kosten voor de brandstof, de carwash, de verzekering, de CO  -solidariteitsbijdrage, de niet-aftrekbare btw, de vennootschapsbelasting op niet-aftrekbare autokosten en dergelijke tellen mee voor het mobiliteitsbudget.

DRIE PIJLERS

Het resultaat is een jaarlijks bedrag dat je als werknemer mag verdelen over drie zogenaamde pijlers:

  1. Een ecologische bedrijfswagen

  2. Duurzame mobiliteitsvormen (een fiets, een step, een elektrische motorfiets, het openbaar vervoer, een mobiliteitskaart, …) en huisvestingskosten (als je binnen een straal van 5 kilometer van je werk woont)

  3. Een restbedrag dat aan het einde van het jaar wordt uitbetaald (na aftrek van een bijzondere werknemersbijdrage van 38,07 procent)

Als werknemer ben je vrij om de verschillende pijlers te combineren, maar het is wel de werkgever die bepaalt welke automodellen of diensten (uit het aanbod dat de overheid toelaat) allemaal mogelijk zijn. Binnen het mobiliteitsbudget is het dus perfect mogelijk om een nieuwe, milieuvriendelijke bedrijfswagen te kiezen.

WELKE MODELLEN?

De werkgever bepaalt welke bedrijfswagens toegelaten zijn in de vloot en voor welke functies, maar de wetgever heeft enkele criteria vastgelegd voor deze milieuvriendelijke wagens. Uiteraard moet de nieuwe auto op milieuvlak minstens even goed scoren als de auto die je inruilt. De volgende auto’s zijn mogelijk:

01 EEN VOLLEDIG ELEKTRISCHE AUTO

Alle auto’s met een 100 procent elektrische aandrijving komen in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Opel Corsa-e.

2

2169213-rgtrpow9v1.jpg

02 EEN HYBRIDE

Een hybride (die elektrische aandrijving combineert met een benzine- of dieselmotor) is toegelaten. Een belangrijke voorwaarde is dat de batterijcapaciteit minstens 0,5 kWh per 100 kilogram wagengewicht bedraagt. Een mooi voorbeeld is de nieuwe plug-inhybride Opel Grandland X Hybrid4 met zijn lithium-ionbatterij van 13,2 kWh, beschikbaar vanaf januari.

Opel-Grandland-X-Hybrid4-506783_0.jpg

03 EEN ZUINIGE AUTO MET VERBRANDINGSMOTOR

Kies je een auto met verbrandingsmotor, dan moet die voldoen aan de nieuwste Euro-norm en een maximale CO2-uitstoot respecteren. In 2019 bedraagt deze maximale CO2-uitstoot 105 g/km, in 2020 100 g/km en in 2021 95 g/km. De datum van de ondertekende bestelbon of het leasecontract bepaalt welke CO2-limiet van toepassing is. Heeft de auto twee CO2-uitstootgehaltes (gemeten volgens de WLTP- of NEDC-methode), dan mag tot en met 31 december 2020 de NEDC-waarde gebruikt worden.


Er bestaan heel wat modellen die voldoen aan deze voorwaarden. Zo haalt de nieuwe Opel Corsa met zijn 1.2-driecilinder turbobenzinemotor (versie 100 pk) een CO2-uitstoot van 96 g/km (NEDC). Ook de nieuwe Opel Astra 1.5D (105 pk) heeft een lage CO2-uitstoot van 96 g/km (voorlopige NEDC-waarde).

Opel-Astra-507802.jpg

HOE AANVRAGEN?

Is het mobiliteitsbudget mogelijk binnen jouw bedrijf en ben je hierin geïnteresseerd, laat dan je werkgever berekenen hoe hoog het bedrag is in jouw geval. Wil je het mobiliteitsbudget gebruiken, dan volstaat het om dit schriftelijk (per brief of e-mail) aan te vragen bij jouw werkgever. Die beslist uiteindelijk om al dan niet op dat verzoek in te gaan. Misschien rijd jij binnenkort wel rond met zo’n nieuwe Corsa of Grandland X Hybrid4 als bedrijfswagen …

E-logo.png

INTERESSE IN HET MOBILITEITSBUDGET?

KIES VOOR DE NIEUWE OPEL CORSA, CORSA-E OF GRANDLAND X HYBRID4.