BEKIJK JOUW FAVORIETE OPEL IN DE VIRTUELE SHOWROOM

07_Opel_Mokka-e_513085_1000px_pattern.jp

KIES JIJ DIT JAAR EEN NIEUWE BEDRIJFSWAGEN? GA VOOR ELEKTRISCH OF PLUG-INHYBRIDE

Meer dan ooit zijn elektrische en plug-inhybride wagens interessant als bedrijfswagen. Wil je als werknemer of bedrijf fiscaal minder belast worden én je steentje bijdragen tot het milieu, dan hoef je niet langer te twijfelen.

Bedrijfswagens worden wellicht dé motor in de vergroening van ons wagenpark de komende jaren. Omdat ze jonger zijn dan de gemiddelde auto in België, profiteren ze maximaal van de technologische vooruitgang die constructeurs zoals Opel de jongste jaren geboekt hebben. Steeds meer bedrijven nemen elektrische en plug-inhybride wagens op in hun vloot en vooruitstrevende bedrijven kiezen er zelfs voor om alleen nog zulke uitstootvriendelijke modellen aan te bieden aan hun medewerkers.

FISCAAL INTERESSANT

De fiscale voordelen – zowel voor de werknemer als het bedrijf – spelen hierin uiteraard een belangrijke rol. Sinds 2020 wijzigde de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens, waardoor elektrische en plug-inhybride wagens voordeliger werden in vergelijking met benzine- en dieselmodellen.

Volledig elektrische wagens zoals de Corsa-e of Mokka-e zijn voor vennootschappen en zelfstandigen 100 procent fiscaal aftrekbaar. Plug-inhybrides moeten over 0,5 kWh batterijcapaciteit per 100 kg wagengewicht beschikken en mogen niet meer dan 50 g CO2/km uitstoten om van dat voordeel te genieten. De Opel Grandland X PHEV voldoet bijvoorbeeld aan deze voorwaarden en is dus volledig aftrekbaar.

Goed om te weten, is dat de aftrekbaarheid van de auto zelf ook geldt voor de bijhorende kosten. Dat betekent dus dat een laadpaal of de verbruikte stroom voor hetzelfde percentage aftrekbaar is.

Volledig elektrische wagens zijn in Vlaanderen vrijgesteld van de inschrijvingstaks (Belasting op Inverkeerstelling) en jaarlijkse verkeersbelasting, terwijl je in Wallonië en Brussel telkens geniet van het minimumtarief.

Opel-Grandland-X-PHEV-509588_w1000px.jpg

VAA VOOR WERKNEMERS

Als werknemer heb je er ook alle belang bij om te kiezen voor een bedrijfswagen met een zo laag mogelijke uitstoot. De CO2 is immers een belangrijke factor in de berekening van het Voordeel Alle Aard (VAA). In 2021 bedraagt het laagste VAA 1.370 euro of 114 euro per maand. Hiervan kun je genieten als je kiest voor een elektrische Corsa-e of Mokka-e. Neem je de SUV Grandland X PHEV als bedrijfswagen, dan kost je dat 124 euro per maand (1.489,71 euro per jaar, exclusief metaalkleur).           

BESLIS VOOR DE WLTP-OMSCHAKELING

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe bedrijfswagen te kiezen? Dan is het een goed idee om de bestelbon te tekenen vóór de nieuwe fiscaliteit voor bedrijfswagens start. De fiscale spelregels voor nieuwe bedrijfswagens zullen namelijk veranderen, zo heeft federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem aangekondigd in een wetsvoorstel.

 

Die aanpassingen beïnvloeden vooral wagens die nog CO2-uitstoten. In de fiscale formules om de aftrekbaarheid en het Voordeel Alle Aard te berekenen, staat alleen nog de CO2-waarde volgens de WLTP-meetmethode en die ligt doorgaans hoger dan de NEDC-waarde die vandaag nog gebruikt mag worden. Gevolg: een lagere aftrekbaarheid of hoger VAA voor precies dezelfde auto met verbrandingsmotor. Mogelijk gebeurt deze omschakeling vanaf september of oktober 2021, maar de regering is het momenteel nog niet eens over de exacte datum.

 

Uit het federale regeerakkoord blijkt bovendien dat elektrische aandrijving dé oplossing wordt voor bedrijfswagens. Tegen 2026 moeten alle nieuw bestelde bedrijfswagens emissievrij zijn om nog fiscaal in te brengen. Dankzij het elektrische gamma van Opel kun je die stap als bedrijf of werknemer vandaag al zetten.